Σαν Σήμερα

4 Φεβρουαρίου 1977

4 Φεβρουαρίου 1977

Σαν σήμερα, στις 04 Φεβρουαρίου του 1977, οι Fleetwood Mac κυκλοφορούν μέσω της Warner Bros. Records, το ενδέκατο studio album τους με τον τίτλο «Rumours».

Το «Rumours», ηχογραφήθηκε (κατά το μεγαλύτερο μέρος του) στο Record Plant studio στο Sausalito της California το 1976, με τους Ken Caillat και Richard Dashut να βοηθούν στην παραγωγή. Ηχογραφήσεις έγιναν και σε διάφορα άλλα studios ανά τον κόσμο, καθώς επίσης και στις οικίες των μελών του συγκροτήματος, λόγω των τεταμένων σχέσεων μεταξύ τους την εποχή εκείνη.

Πρόκειται για ένα άλμπουμ, του οποίου οι τόσο όμορφες μελωδίες έρχονται σε απόλυτη αντίθεση με τις διαταραγμένες σχέσεις μεταξύ των μελών κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων. Η Christine και ο John McVie είχαν χωρίσει μετά από έξι χρόνια γάμου, ο Lindsey Buckingham και η Stevie Nicks είχαν σταματήσει να μιλούν ο ένας στον άλλον, (με εξαίρεση τα μουσικά θέματα) μετά από προβλήματα στην σχέση τους και ο Mick Fleetwood, μόλις είχε μάθει ότι η σύζυγός του, Jenny, τον απατούσε με τον καλύτερό του φίλο. Όπως καταλαβαίνεις, δεν ήταν και η καταλληλότερη ατμόσφαιρα για ένα συγκρότημα, αλλά ιδανική ίσως για να εμπνευστούν ένα άλμπουμ γεμάτο συναίσθημα…

Όλη αυτή η ένταση που υπήρξε ανάμεσα στα «ζευγάρια», μεταφέρθηκε στα τραγούδια και με λίγη προσοχή, μπορείς να ακούσεις τα μηνύματα που στέλνει ο ένας στον άλλον. Μιλάμε για το album – απόλυτο μουσικό ντοκιμαντέρ του χωρισμού. Παρόλα αυτά, αν και το συγκρότημα δεν κινδύνεψε ποτέ να διαλυθεί, ο Mick Fleetwood παραδέχεται πως ήταν η μεγαλύτερη δοκιμασία που πέρασαν ποτέ, με τον ίδιο να αισθάνεται ως «άσχετος» στη μέση.

Μπορεί οι κριτικοί να μην το καλοδέχτηκαν στην αρχή, κριτικάροντας την όλο και πιο pop κατεύθυνση του συγκροτήματος, αλλά η ιστορία τους διέψευσε, καθώς το «Rumours», αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα album του συγκροτήματος, αλλά και ένα από τα πιο επιτυχημένα album όλων των εποχών. Και τα νούμερα μιλούν από μόνα τους….

Με τα πάνω από 45 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως να το καθιστούν το 4ο σε πωλήσεις άλμπουμ όλων των εποχών, με 31 εβδομάδες στο Νο.1 των Αμερικανικών charts και για 10 στα top 10 singles charts, με τραγούδια όπως “Go Your Own Way”, “The Chain”, “Don’t Stop”, “Dreams”, αλλά και με το βραβείο Grammy-Album of the year το 1978, το Rumours αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα album των Fleetwood Mac αλλά και γενικότερα.

*Το εξώφυλλο του Rumors, έχει μια φωτογραφία του Mick Fleetwood και της Stevie Nicks ντυμένη σαν την “Rhiannon”, μία persona που είχε δημιουργήσει για το ομώνυμο single του προηγούμενου τους album (Fletwood Mac).

Ηλίας Πελέκης

February 4th, 2019

No Comments

Comments are closed.