Σαν Σήμερα

5 Φεβρουαρίου 1941

5 Φεβρουαρίου 1941

Σαν σήμερα, στις 5 Φεβρουαρίου του 1941, γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός Barrett Strong. Γεννήθηκε στο WestPoint του Mississippi και είναι ο πρώτος καλλιτέχνης που ηχογράφησε επιτυχία για την θρυλική δισκογραφική εταιρεία Motown.

Ο Strong, έγινε γνωστός σαν τραγουδιστής, όταν κυκλοφόρησε το “Money (That’s What I Want)” με την Tamla Records το 1959. Το τραγούδι σημείωσε μεγάλη επιτυχία, φτάνοντας στο No. 2 των US R&B charts το 1960. Επανακυκλοφόρησε από την Anna Records, έγινε «χρυσό», πουλώντας πάνω ένα εκατομμύριο αντίτυπα, ενώ  διασκευάστηκε από πάρα πολλούς καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων των Beatles, Rolling Stones, Kingsmen, Richard Wylie and His Band, Jerry Lee Lewis, Searchers, Flying Lizards, Sonics και Buddy Guy.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, ο Strong ξεκινά να γράφει στίχους για την Motown και να συνεργάζεται με τον παραγωγό Norman Whitfield. Μαζί γράφουν κάποιες από τις μεγαλύτερες soul επιτυχίες που κυκλοφόρησαν από την Motown, με τα “I Heard It Through the Grapevine” (Marvin Gaye, Gladys Knight & the Pips), “War” (Edwin Starr), “Wherever I Lay My Hat (That’s My Home)” (Paul Young), “Smiling Faces Sometimes” (Undisputed Truth) να είναι μερικές από αυτές, αλλά και όλες τις επιτυχίες των Temptations, συμπεριλαμβανομένων των “Cloud Nine”, “I Can’t Get Next to You”, “Psychedelic Shack”, “Ball of Confusion (That’s What the World Is Today)” και “Papa Was a Rollin’ Stone”. Μάλιστα, για το “Papa Was a Rollin’ Stone”, ο Strong θα βραβευτεί με Grammy Award (Best R&B Song) το 1973, ενώ παρέα με τον Whitfield, θα γράψουν το “Just My Imagination (Running Away With Me)”, το οποίο θα φτάσει στο No.1 του Billboard το 1971.

Όταν η Motown θα μεταφερθεί από το Detroit του Michigan στο Los Angeles της  California, ο Strong θα συνεχίσει την καριέρα του υπογράφοντας με την Epic το 1972 και αργότερα με την Capitol Records. Στη δεκαετία του 1980, ηχογραφεί το “Rock It Easy” σε ανεξάρτητη εταιρεία, ενώ γράφει τα “You Can Depend on Me” και “Stay in My Corner” για τους Dells.

Το 2004, το όνομα του Strong θα γραφτεί στο “Songwriters Hall of Fame“, ενώ το 2010, θα τον δούμε να εμφανίζεται στο “Misery”, το πρώτο του μουσικό βίντεο στην 50ετή καριέρα του, με συμπαραγωγούς τους Eliza Neals και Martin “Tino” Gross.

Ηλίας Πελέκης

February 5th, 2019

No Comments

Comments are closed.