Σαν Σήμερα

5 Απριλίου 1994

5 Απριλίου 1994

Σαν σήμερα, στις 5 Απριλίου του 1994, ο Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός Kurt Cobain (Kurt Donald Cobain 1967-1994), αυτοκτονεί στο σπίτι του στη Λίμνη Washington του Seattle, σε ηλικία 27 ετών. Το πτώμα του βρέθηκε τρεις ημέρες αργότερα, στις 8 Απριλίου, από έναν ηλεκτρολόγο που είχε πάει να εγκαταστήσει ένα σύστημα ασφαλείας στο σπίτι. Ο ηλεκτρολόγος ανέφερε πως δεν είδε κανένα σημάδι τραυματισμού και αρχικά νόμιζε πως ο Cobain κοιμόταν, μέχρι που είδε ένα όπλο στραμμένο στο πρόσωπο του. Η ιατροδικαστική και αστυνομική έρευνα έδειξαν ότι πρόκειται για αυτοκτονία καθώς στο σώμα του βρέθηκε μεγάλη ποσότητα ηρωίνης και ίχνη από ηρεμιστικά, ενώ στο σπίτι βρέθηκε κι ένα σημείωμα που έλεγε : “Δεν έχω νιώσει τη διέγερση που μου προκαλούσε το να ακούω και να δημιουργώ μουσική, μαζί με το πραγματικό γράψιμο εδώ και πάρα πολλά χρόνια”…

Τον τελευταίο καιρό φαινόταν πως ο Cobain αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, με την εξάρτηση του από τα ναρκωτικά να είναι το κυριότερο. Στις 18 Μαρτίου, η γυναίκα του Courtney Love, είχε τηλεφωνήσει στην αστυνομία για να τους πληροφορήσει πως ο Cobain είχε κλειδωθεί σε ένα δωμάτιο μαζί με ένα όπλο. Η αστυνομία έφτασε και κατάσχεσε αρκετά όπλα και ένα μπουκαλάκι χάπια από τον Cobain, ο οποίος επέμενε πως είχε κλειδωθεί στο δωμάτιο για να κρυφτεί από τη Love. Όταν η Love ρωτήθηκε από την αστυνομία, είπε ότι ο Kurt δεν είχε αναφέρει ποτέ πως ήθελε να αυτοκτονήσει και ότι εκείνη δεν τον είχε δει ποτέ με όπλο.

Στις 25 Μαρτίου, η Love κανόνισε μία συνάντηση με φίλους και στενούς συνεργάτες του Cobain, για την αντιμετώπιση του εθισμού του. Ο Cobain συμφώνησε να μπει σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης και πήγε στο Exodus Recovery Center στο Los Angeles στις 30 Μαρτίου. Την επόμενη νύχτα, βγήκε έξω να κάνει ένα τσιγάρο, σκαρφάλωσε πάνω από τον φράκτη και έφυγε από την εγκατάσταση. Πήρε ένα ταξί για το αεροδρόμιο του Los Angeles από όπου και πέταξε πίσω στο Seattle. Η οικογένειά και οι φίλοι δεν γνώριζαν που βρίσκεται, αν και εθεάθη σε διάφορες τοποθεσίες του Seattle στις 2 και 3 Απριλίου. Στις 3 Απριλίου, η Love προσέλαβε ιδιωτικό ντετέκτιβ για να βρει τον Kurt αλλά δεν τα κατάφερε.

Στις 10 Απριλίου, περίπου εφτά χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν σε ένα πάρκο στο κέντρο του Seattle για να θρηνήσουν τον Kurt Cobain.

Ο Cobain θεωρείται ο κύριος εκφραστής της “Generation X” και ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς της γενιάς του. Οι πωλήσεις των τριών άλμπουμ του με τους Nirvana, έχουν ξεπεράσει τα πενήντα εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ στη σύντομη καριέρα τους κέρδισαν ένα American Music Award, ένα Brit Award, ένα Grammy Award και πέντε MTV Video Awards.

* Φυσικά, από την πρώτη κιόλας στιγμή αλλά κι όλα αυτά τα χρόνια, τα δημοσιεύματα και τα «πηγαδάκια» των οπαδών των Nirvana για την ανάμειξη της Courtney Love στην «αυτοκτονία» του Cobain, δίνουν και παίρνουν. Με την πάμπλουτη πια «εύθυμη χήρα» να δέχεται το μεγαλύτερο χτύπημα από τον ίδιο της τον πατέρα τον Hank Harrison, πρώην μάνατζερ των Grateful Dead. Ο οποίος υποστηρίζει ότι η κόρη του είχε σχέση με το τραγικό περιστατικό και δηλώνει χαρακτηριστικά : «δεν μπορώ να αποδείξω πως εκείνη πάτησε την σκανδάλη, μπορώ όμως να αποδείξω την συμμετοχή της με μεγάλη βεβαιότητα»…

Ποιος ξέρει …?

Rockha Radio

April 2nd, 2021

No Comments

Comments are closed.