Σαν Σήμερα

6 Απριλίου 1968

6 Απριλίου 1968

Σαν σήμερα στις 6 Απριλίου του 1968, οι Pink Floyd ανακοινώνουν πως ο Syd Barrett, ιδρυτικό μέλος, συνθέτης και κιθαρίστας του συγκροτήματος αποχωρεί. Η επίσημη αιτιολογία της αποχώρησης του, ήταν πως ο Barrett δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του συγκροτήματος, λόγω ψυχικών διαταραχών από την χρόνια χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Ο Barrett ηχογράφησε με τους Pink Floyd τέσσερα singles, το ντεμπούτο άλμπουμ τους (The Piper at the Gates of Dawn το 1967), συνέβαλε στο δεύτερο (A Saucerful of Secrets το 1968) αλλά και σε πολλά ακυκλοφόρητα τραγούδια τους.

Μετά την αποχώρηση του, αντικαταστάθηκε από τον David Gilmour ο οποίος είχε ενσωματωθεί στην μπάντα από τον Δεκέμβρη του 1967, ως πέμπτο μέλος των Pink Floyd μετά από πρόταση του drummer Nick Mason. Ο Gilmour ανέλαβε πιο ουσιαστικό ρόλο, όχι μόνο σαν κιθαρίστας αλλά και στα φωνητικά.

Τα επόμενα χρόνια οι Pink Floyd του αφιερώνουν τα τραγούδια “Shine On You Crazy Diamond” και “Wish You Were Here”, για τα οποία ο Barrett αποτελεί και την κύρια έμπνευση.

* Ο Barrett, που υπήρξε μουσικά ενεργός για λιγότερο από δέκα χρόνια, ξεκίνησε την σόλο καριέρα του το 1969 με το single “Octopus” από το πρώτο άλμπουμ του, The Madcap Laughs (1970). Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε κατά τη διάρκεια ενός έτους με πέντε διαφορετικούς παραγωγούς (Peter Jenner, Malcolm Jones, David Gilmour, Roger Waters και τον ίδιο τον Barrett). Περίπου δύο μήνες μετά την κυκλοφορία του, ο  Barrett ξεκίνησε να δουλεύει το δεύτερο και τελευταίο του άλμπουμ Barrett (1970), την παραγωγή του οποίου ανέλαβε ο Gilmour και συμμετείχε ο Richard Wright. Δύο χρόνια αργότερα, ο Barrett αποχωρεί από την μουσική βιομηχανία, αποσύρεται από την δημόσια ζωή και ζει απομονωμένος μέχρι το θάνατό του το 2006. Το 1988, η EMI κυκλοφορεί με την έγκριση του Syd Barrett το Opel, ένα άλμπουμ με ακυκλοφόρητα τραγούδια του.

Rockha Radio

April 2nd, 2021

No Comments

Comments are closed.