Σαν Σήμερα

6 Νοεμβρίου 1968

6 Νοεμβρίου 1968

Σαν σήμερα, στις 6 Νοεμβρίου του 1968, ο Joe Cocker βρίσκεται στην κορυφή των UK singles charts με την διασκευή του στο “With a Little Help from My Friends” των The Beatles.

Το “With a Little Help from My Friends”, γράφτηκε από τους John Lennon και Paul McCartney και εμπεριέχεται στο άλμπουμ των The Beatles, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, που κυκλοφόρησε το 1967. Το τραγούδι, που ερμηνεύτηκε από τον drummer του συγκροτήματος, Ringo Starr, έφτασε στο Νο.71 στην Αμερική και στο Νο.63 στην Μεγάλη Βρετανία, ενώ βρίσκεται στην No. 311 θέση της λίστας the 500 Greatest Songs of All Time του περιοδικού Rolling Stone.

Λίγο αργότερα, το κομμάτι διασκευάστηκε από τον Άγγλο τραγουδιστή Joe Cocker και κυκλοφόρησε με το ντεμπούτο και ομώνυμο άλμπουμ του “With a Little Help from My Friends”, τον Μάιο του 1969. Η «εκτέλεση» του Cocker ήταν τελείως διαφορετική, καθώς το κομμάτι έγινε σαφώς πιο αργό παιγμένο στα 6/8, ενώ προστέθηκαν διαφορετικά ακόρντα και μια μεγάλη ορχηστρική «εισαγωγή». Στην συγκεκριμένη «εκτέλεση» τα τύμπανα παίχτηκαν από τον B.J. Wilson των Procol Harum’s, τα πλήκτρα από τον Tommy Eyre και τα κιθαριστικά μέρη από τον Jimmy Page.

Ο Cocker, χάρισε μια ανατριχιαστική ερμηνεία του “With a Little Help from My Friends” σε όσους βρέθηκαν στο φεστιβάλ του Woodstock το 1969, η οποία συμπεριλήφθηκε και στην ταινία – ντοκιμαντέρ για το Woodstock. Η «εκτέλεση» του Cocker, χρησιμοποιήθηκε και ως «τραγούδι τίτλων» στη τηλεοπτική σειρά The Wonder Years και έγινε ευρύτερα γνωστό.

Η διασκευή του Cocker στο “With a Little Help from My Friends”, βρέθηκε στην δεύτερη θέση των “δέκα καλύτερων διασκευών όλων των εποχών” του UpVenue, το 2009 και στην έβδομη θέση σε ανάλογη ψηφοφορία του BBC, το 2014, ενώ το 2001 κέρδισε μία θέση στο Grammy Hall of Fame.

* η 6η Νοεμβρίου, ήταν μια καλή μέρα για τον Joe Cocker από ότι φαίνεται, καθώς δεκατέσσερα χρόνια αργότερα το 1982, βρίσκεται ξανά στο No.1 των US Charts αυτή την φορά, με το “Up Where We Belong”, όπου και θα παραμείνει για τρεις εβδομάδες.

Το “Up Where We Belong”, γράφτηκε από τους Jack Nitzsche, Buffy Sainte-Marie και Will Jennings και ερμηνεύτηκε από τον Cocker και την Jennifer Warnes. Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας “An Officer and a Gentleman” του 1982, γνώρισε τεράστια επιτυχία, έγινε Πλατινένιο και βραβεύτηκε με Grammy Award.

Ηλίας Πελέκης

November 4th, 2019

No Comments

Comments are closed.