Σαν Σήμερα

9 Σεπτεμβρίου 1971

9 Σεπτεμβρίου 1971

Σαν σήμερα, 9 Σεπτεμβρίου του 1971 κυκλοφορεί στην Αμερική το δεύτερο σόλο άλμπουμ του John Lennon, με τίτλο “Imagine”.

Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στα Ascot Sound και Record Plant Studios της Νέας Υόρκης, από τις 23 Ιουνίου έως και τα τέλη Ιουλίου του 1971. Την παραγωγή του άλμπουμ ανέλαβε ο Phil Spector, σε συνεργασία με τον John Lennon και την Yoko Ono.

*Αν και οι ηχογραφήσεις των τραγουδιών “It’s So Hard” και “I Don’t Want to Be a Soldier”, έγιναν στα Abbey Road Studios τον Φεβρουάριο του 1971 κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων του single “Power to the People”.

Όλα ξεκίνησαν έπειτα από ένα jam session των δύο πρώην Σκαθαριών στην Νέα Υόρκη, με τον John Lennon να ρωτά τον George Harrison αν θα ήθελε να συμμετάσχει στο επόμενο του άλμπουμ. Ο Harrison δέχτηκε να αναλάβει την “δύσκολη δουλειά” των “lead guitar parts” σε διάφορα κομμάτια, ενώ με την σειρά του κάλεσε τον μπασίστα Klaus Voormann να συμμετάσχει και κάπως έτσι οι ηχογραφήσεις του Imagine ξεκίνησαν την επόμενη εβδομάδα.

To “Imagine”, περιλαμβάνει τις επιτυχίες “Imagine”, “Jealous Guy” κ.α. και θεωρείται το πιο δημοφιλές solo album του Lennon, καθώς ήταν και το πρώτο που ανέβηκε στο Νο1 του Billboard. To 2012, το “Imagine” κατέλαβε την 80η θέση στην λίστα με τα “500 Greatest Albums of All Time” του περιοδικού Rolling Stone.

Το οξύμωρο είναι ότι λίγο αργότερα ο Lennon, θα εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την εμπορική επιτυχία του άλμπουμ, λέγοντας ότι «το ομότιτλο κομμάτι είναι ένα αντιθρησκευτικό, αντι-εθνικιστικό, αντι-συμβατικό, αντικαπιταλιστικό τραγούδι, αλλά επειδή είναι καλυμμένο με ζάχαρη έγινε αποδεκτό»

Track list

All songs written by John Lennon; “Oh My Love” co-written by Yoko Ono.

Side one

“Imagine” – 3:01

“Crippled Inside” – 3:47

“Jealous Guy” – 4:14

“It’s So Hard” – 2:25

“I Don’t Want to Be a Soldier” – 6:05 [nb 3]

Side two

“Gimme Some Truth” – 3:16

“Oh My Love” – 2:50

“How Do You Sleep?” – 5:36

“How?” – 3:43

“Oh Yoko!” – 4:20

κι αν έχεις λίγο χρόνο …

Ηλίας Πελέκης

September 9th, 2019

No Comments

Comments are closed.