Σαν Σήμερα

11 Απριλίου 1961

11 Απριλίου 1961

Σαν σήμερα, στις 11 Απριλίου του 1961, ο δεκαεννιάχρονος τότε Bob Dylan, πραγματοποιεί την πρώτη του ζωντανή εμφάνιση σαν σόλο καλλιτέχνης «ανοίγοντας» τον John Lee Hooker στο Gerde’s Folk City στην Νέα Υόρκη.

Το Gerde’s Folk City ήταν ένας μουσικός χώρος στο West Village του Manhattan, που αρχικά ο ιδιοκτήτης του Mike Porco είχε ανοίξει σαν εστιατόριο, αλλά περιστασιακά λειτουργούσε και σαν μουσική σκηνή. Τον Ιανουάριο του 1960, μετά από μια συνεργασία με τον Izzy Young (ιδιοκτήτη του Folklore Center), το Gerdes μετατρέπεται σε μουσική σκηνή και ονομάζεται The Fifth Peg. Ξεκίνησαν να εμφανίζονται αρκετοί folk καλλιτέχνες και σιγά σιγά έγινε μία από τις βασικές μουσικές σκηνές της περιοχής. Από εκεί ξεκίνησαν την καριέρα τους πολλοί και σημαντικοί  καλλιτέχνες και για τον λόγο αυτό, στις λίστες του περιοδικού “Rolling Stone” συγκαταλέγεται ως μία από τις τρεις καλύτερες μουσικές σκηνές του κόσμου.

Ένας από τους καλλιτέχνες που εμφανίστηκε στο Gerde’s Folk City, ήταν ο τραγουδιστής και ποιητής Logan English. Ο English ήταν αυτός που πρότεινε στον Dylan να εμφανιστεί στο Gerde’s Folk City, όταν τον είχε ακούσει να τραγουδά μερικές μέρες νωρίτερα κι είχε ενθουσιαστεί.

Ο Bob Dylan, φυσικά και δέχτηκε να ανοίξει το πρόγραμμα για τον θρύλο της blues  John Lee Hooker και μάλιστα λέγεται ότι ήταν τόσο χαρούμενος που χοροπηδούσε. Σε αυτή την πρώτη του ζωντανή εμφάνιση σαν επαγγελματίας, ο Dylan ερμήνευσε για πρώτη φορά μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του αλλά και όλων των εποχών, το Blowin’ in the Wind”.

Ο Robert Shelton των New York Times, που παρακολούθησε την εμφάνιση του  Dylan, έγραψε πως πρόκειται για ένα πολλά υποσχόμενο νέο ταλέντο και δικαιώθηκε.

* Οι Robert Shelton και Izzy Young ήταν αυτοί που βοήθησαν τον Bob Dylan στο ξεκίνημα της καριέρας του.

Μετά από απαίτηση του κοινού οι εμφανίσεις συνεχίστηκαν …

Rockha Radio

April 2nd, 2021

No Comments

Comments are closed.