Σαν Σήμερα

16 Ιουνίου 1972

16 Ιουνίου 1972

Σαν σήμερα, στις 16 Ιουνίου του 1972, ο David Bowie κυκλοφορεί το πέμπτο studio album του με τον τίτλο, The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars.

Πρόκειται για ένα concept album, που «αφηγείται» την ιστορία ενός μυθιστορηματικού bisexual εξωγήινου rock star που ονομαζόταν Ziggy Stardust.

Ήταν μόνο λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του Honky Dory (1971), όταν ο Bowie έφερε δειλά δειλά στη ζωή τον Ziggy, μέσα από μικρές live εμφανίσεις που χαρακτηρίζονταν από εξωφρενικά κοστούμια και τολμηρό φουτουριστικό make up οι οποίες τράβηξαν αμέσως την προσοχή του κοινού. Αλλά αυτό ήταν μόνο η αρχή, καθώς το καλοκαίρι του 1972 κυκλοφόρησε πέμπτο studio album του με τον τίτλο, The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars, που έμελλε να γίνει ορόσημο μιας ολόκληρης εποχής.

Όλο το album βασίζεται στην ιστορία του Ziggy Stardust, ενός ροκ σταρ που λειτουργεί σαν αγγελιαφόρος των μηνυμάτων που η εξωγήινη μορφή ζωής θέλει να στείλει στον πλανήτη μας. Η Γη, έχει μόνο πέντε χρόνια ζωής (“Five Years”) και η ανθρωπότητα οδεύει προς το τέλος της λόγω έλλειψης φυσικών πόρων. Ο Ziggy είναι ένας bisexual εξωγήινος σούπερ σταρ που προσπαθεί στην ουσία να σώσει τον κόσμο. Είναι σεξουαλικά αχαλίνωτος, κάνει κατάχρηση ναρκωτικών, αλλά φέρει μήνυμα αγάπης και ειρήνης στον κόσμο. Στο τέλος θα καταστραφεί από τις επικίνδυνες συνήθειές του, αλλά κυρίως από την αγάπη των γήινων οπαδών που ενέπνευσε. Ένα είδος αστρικού προφήτη που θα πεθάνει για χάρη της ανθρωπότητας. Η ιστορία της ανόδου και της πτώσης του είναι προμελετημένη και ο Bowie την διηγείται μέσα από τα έντεκα κομμάτια του δίσκου που λειτουργούν ως αρχή μέση και τέλος της.

Τα Five Years, Soul Love, Moonage Daydream, Starman, It ain’t easy, Lady Stardust, Star, Hang on to Yourself, Ziggy Stardust, Suffragette City και τέλος το Rock N Roll Suicide.

O Ziggy Stardust, ήταν προϊόν της φαντασίας του Bowie και δημιουργήθηκε με την πολύτιμη βοήθεια της γυναίκας του, Angela. Το όνομα του χαρακτήρα είναι εμπνευσμένο από ένα μουσικό της psychobilly, εν ονόματι Legendary Stardust Cowboy.

Πιθανές επιρροές για τον χαρακτήρα του Ziggy αποτέλεσαν και οι Iggy Pop, Lou Reed, Marc Bolan, Gene Vincent και Jimi Hendrix, αλλά σύμφωνα με τον Bowie, ο μόνος χαρακτήρας που τον ενέπνευσε ήταν αυτός του Vince Taylor, ενός Βρετανού μουσικού που απογείωσε το μουσικό του ταμπεραμέντο αποκαλώντας τον εαυτό του ως Mateus και λέγοντας πως είναι ο υιός του Θεού… Ο Taylor ήταν γνωστός στη Γαλλία στις αρχές του ’60 και ο Bowie τον γνώρισε το 1966, όταν η δημοσιότητα του άρχισε να πέφτει..

Όσο για τα ρούχα, το χτένισμα και το make-up της περσόνας του Ziggy, βασίστηκαν στον Malcolm McDowell, τον πρωταγωνιστή της ταινίας «Το Κουρδιστό Πορτοκάλι» και στο βιβλίο «Wild Boys» του William Burroughs.

Ο Bowie παραδέχεται ότι δημιούργησε τον χαρακτήρα του Ziggy στην προσπάθεια του να βρει ένα τρόπο να αντιμετωπίσει διάφορα ψυχολογικά προβλήματα με τα οποία έρχονταν αντιμέτωπη η οικογένεια του. Με λίγα λόγια δημιούργησε αυτή την περσόνα για να μην τρελαθεί…

Ο Bowie, διατήρησε τον χαρακτήρα του Stardust για περίπου ένα χρόνο.

* Αλλά δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Bowie θα καταπιανόταν με τον γοητευτικό κόσμο του διαστήματος. Ήδη από το 1969 είχε κυκλοφορήσει το single Space Oddity, όπου μας συστήνει τον μοναχικό αστροναύτη Major Tom, τον πρώτο του αστρο- ήρωα. Τον χαρακτήρα που έθεσε τα θεμέλια της εποχής του Ziggy Stardust…

Το album έφτασε στο No.5 στα UK charts και στο No.75 US charts, ενώ μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 είχε πουλήσει πάνω από 7.5 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και θεωρείται ένα από τα καλύτερα album όλων των εποχών. Το 2017, επιλέχτηκε να συμπεριληφθεί στη National Recording Registry από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (Library of Congress) ως «έργο πολιτιστικής, ιστορικής και καλλιτεχνικής κληρονομιάς».

Πηγές :
https://en.wikipedia.org
https://www.lifo.gr

Rockha Radio

June 9th, 2021

No Comments

Comments are closed.