Σαν Σήμερα

24 Φεβρουαρίου 1975

24 Φεβρουαρίου 1975

Σαν σήμερα, στις 24 Φεβρουαρίου του 1975, κυκλοφορεί στην Αγγλία μέσω της Swan Song, το έκτο άλμπουμ των Led Zeppelin με τον τίτλο Physical Graffiti.

Μετά από την περιοδεία για την προώθηση του “Houses of the Holy”, οι Led Zeppelin μεταβαίνουν στο Headley Grange του Hampshire το Νοέμβριο του 1973, με το φορητό στούντιο ηχογραφήσεων του Ronnie Lane, για να δουλέψουν πάνω στον επόμενο δίσκο τους. Η αρχική αυτή προσπάθεια δεν ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική, καθώς αναγκάστηκαν να επιστρέψουν το φορητό στούντιο για να χρησιμοποιηθεί από τους Bad Company, για το πρώτο και ομώνυμο άλμπουμ τους και ο John Paul Jones ήταν άρρωστος και κουρασμένος από την περιοδεία και σκεφτόταν να αποχωρήσει από την μπάντα. Ευτυχώς όμως, ο manager των Zeppelin, Peter Grant, τον έπεισε να μην φύγει, λέγοντας του να κάτσει ξεκουραστεί για την υπόλοιπη χρονιά και να επιστρέψει όταν θα ήταν έτοιμος. Έτσι λοιπόν, το συγκρότημα ηχογράφησε οκτώ νέα κομμάτια, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 1974, με τον Ron Nevison στην παραγωγή, ενώ η τελική μίξη έγινε τον Ιούλιο του 1974 στα Olympic Studios από τον Keith Harwood.

Λόγω του ότι τα νέα τραγούδια ξεπερνούσαν σε χρονικό όριο το μέγεθος ενός άλμπουμ, αποφασίστηκε ο νέος δίσκος να είναι διπλός, περιλαμβάνοντας και παλιότερες, ανέκδοτες μέχρι τότε, ηχογραφήσεις. Σε αυτές συμπεριλαμβανόταν το ακουστικό “Bron-Yr-Aur” το οποίο είχε ηχογραφηθεί στις πρόβες για το “Led Zeppelin III”, τα “Night Flight”, “Boogie with Stu” και “Down by the Seaside” τα οποία προοριζόταν για το “Led Zeppelin IV”, όπως και τα “The Rover” και “Black Country Woman” τα οποία είχαν ηχογραφηθεί για το “Houses of the Holy”.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε στις 24 Φεβρουαρίου του 1975 και ήταν ο πρώτος που  κυκλοφόρησαν μέσω της νέας δισκογραφικής τους εταιρείας, “Swan Song”. Το εξώφυλλο του σχεδιάστηκε από τον Peter Corriston και δείχνει το μπροστινό μέρος ενός κτιρίου το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στην 96η και την 98η όδο, στη Νέα Υόρκη, ενώ στα παράθυρα του εμφανίζονται διάφορες εικόνες συμπεριλαμβανομένων και των μελών του συγκροτήματος.

Η εμπορική επιτυχία του άλμπουμ ήταν πολύ μεγάλη, καθώς ανέβηκε στην κορυφή των Βρετανικών και Αμερικανικών charts και έχει πλέον βραβευθεί ως 16 φορές πλατινένιος δίσκος. Το άλμπουμ συνοδευόταν από το single “Trampled Under Foot”, το οποίο ανέβηκε στο Top 40 των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά δεν κυκλοφόρησε ποτέ στη Μεγάλη Βρετανία. Το περιοδικό “Mojo” το κατέταξε 96ο στη λίστα του με τα εκατό καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών, τον Αύγουστο του 1995, το “Classic Rock” το κατέταξε 7ο στην λίστα του με τα εκατό καλύτερα Βρετανικά Rock άλμπουμ όλων των εποχών τον Απρίλιο του 2006, ενώ το “Rolling Stone” στην 73η θέση της λίστας με τα 500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών. Τον Ιανουάριο του 1989, το Βρετανικό περιοδικό “Kerrang!” το χαρακτήρισε ως το καλύτερο άλμπουμ στην ιστορία του heavy metal και 17 χρόνια αργότερα, ως το τέταρτο καλύτερο άλμπουμ στην ιστορία της Rock μουσικής. Επίσης, το περιοδικό “Q” το κατέταξε  στην 32η θέση των καλύτερων Βρετανικών άλμπουμ όλων των εποχών, τον Ιούνιο του 2000 και το περιοδικό “Rhythm” το χαρακτήρισε ως το τρίτο καλύτερο άλμπουμ ως προς τα τύμπανα.

Rockha Radio

February 17th, 2021

No Comments

Comments are closed.