Σαν Σήμερα

24 Απριλίου 1989

24 Απριλίου 1989

Σαν σήμερα, στις 24 Απριλίου του 1989, κυκλοφορεί από την MCA Records το πρώτο του σόλο studio album του Tom Petty, με τον τίτλο “Full Moon Fever”. Στο album συμμετέχουν μέλη του συγκροτήματος Heartbreakers, κυρίως οι Mike Campbell και Jeff Lynne, ο Roy Orbison (ο οποίος πέθανε πριν από την κυκλοφορία του) και ο George Harrison των Traveling Wilburys και πρώην μέλος των the Beatles.

Ο Tom Petty, έχοντας ολοκληρώσει νωρίτερα μέσα στο χρόνο μια περιοδεία με τους Heartbreakers μετά το άλμπουμ Let Me Up, αποφάσισε να γράψει ένα σόλο άλμπουμ χωρίς τους Heartbreakers (κάτι που την εποχή εκείνη είχε κάνει κι ο Bruce Springsteen με τους The E Street Band). Αυτό προκάλεσε κάποια διαμάχη μεταξύ των μελών των Heartbreakers, αν και όλοι μαζί, εκτός από τον drummer Stan Lynch, συνέβαλαν στο άλμπουμ. Οι Benmont Tench και Howie Epstein δεν ήταν ευχαριστημένοι με το να παίζουν ζωντανά τα τραγούδια του Full Moon Fever κατά τη διάρκεια των συναυλιών των Heartbreakers. Το ίδιο κι ο Stan Lynch ο οποίος έλεγε ότι αισθανόταν ότι έπαιζε σε μια cover μπάντα και για τον λόγο αυτό αποχώρησε.

Η διαδικασία της ηχογράφησης έγινε σε πολύ φιλικό κλίμα και χαλαρή ατμόσφαιρα, με πολλούς φίλους του Petty να συμμετέχουν, συμπεριλαμβανομένων και των μελών των Traveling Wilburys (εκτός του Bob Dylan) σε ένα στούντιο στο γκαράζ του Mike Campbell. Ο Petty δήλωσε αργότερα ότι πρόκειται για το πιο «ευχάριστο» άλμπουμ της καριέρας του. Η ηχογράφηση του “Full Moon Fever” διακόπηκε για κάποιο διάστημα για τις ανάγκες της ηχογράφησης του πρώτου δίσκου του Wilburys. Μερικά από τα τραγούδια που ηχογραφήθηκαν δεν συμπεριλαμβάνονται στο άλμπουμ, με τα “Down the Line” και “Do not Treat Me Like A Stranger” να κυκλοφορούν σαν B-Sides. Το “Waiting for Tonight” στο οποίο συμμετέχουν οι Bangles κυκλοφόρησε στο box set “Playbox”. Κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων, ο Petty έγραψε το «Indiana Girl» το οποίο θα γινόταν αργότερα το “Mary Jane’s Last Dance”.

Στο “Full Moon Fever” ο Petty φαίνεται να εξερευνά τις μουσικές του ρίζες και τις επιρροές του. Τα τραγούδια είναι κυρίως αποτέλεσμα της συνεργασίας του Petty με τον Lynne, ο οποίος ήταν και ο παραγωγός του άλμπουμ. Ο δίσκος γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία φτάνοντας μέχρι το No. 3 του Bilboard 200 και χαρακτηρίστηκε πέντε φορές πλατινένιο στην Αμερική και 6 φορές στον Καναδά.

Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ τα: “Runnin’ Down a Dream”, “Free Fallin'”, “I Won’t Back Down”, “Zombie Zoo” κ.α.

Rockha Radio

April 19th, 2021

No Comments

Comments are closed.