Σαν Σήμερα

27 Φεβρουαρίου 1967

27 Φεβρουαρίου 1967

Σαν σήμερα, 27 Φεβρουαρίου του 1967, οι Βρετανοί Pink Floyd ολοκληρώνουν τις ηχογραφήσεις του πρώτου τους single με τίτλο “Arnold Layne”, το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Μαρτίου του 1967.

Πρόκειται για μία σύνθεση του Syd Barrett, με τους στίχους να αναφέρονται σε ένα υπαρκτό πρόσωπο, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των Roger Waters και Syd Barrett. Ο ήρωας του τραγουδιού, ο Arnold Layne, ήταν μια τραβεστί, η οποία έκλεβε εσώρουχα από τις μπουγάδες των μανάδων τους …

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Roger Waters, η μητέρα του, όπως και η μητέρα του Barrett, νοίκιαζαν κάποια δωμάτια σε φοιτήτριες που φοιτούσαν σε ένα κολέγιο θηλέων που βρισκόταν στην γειτονιά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθημερινά πολλά γυναικεία εσώρουχα, σουτιέν και πλεκτά απλωμένα στα μπουγαδόσχοινα. Ο «Arnold» λοιπόν, ή όποιος άλλος ήταν, είχε την δυνατότητα να “διαλέξει” μέσα από μεγάλη ποικιλία…

Οι ηχογραφήσεις του τραγουδιού έγιναν στα Sound Techniques Studios (29/01) της Chelsea και τα Abbey Road Studios (27/02) του Λονδίνου. Το “Arnold Layne” ηχογραφήθηκε μονοφωνικά και ποτέ δεν έγινε stereo μίξη, αν και οι ταινίες υπάρχουν ακόμη στο αρχείο της EMI.

Το “Arnold Layne”, δεν συμπεριλήφθηκε στο πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος “The Piper at the Gates of Dawn”, αλλά ήταν ένα από τα αγαπημένα τραγούδια των φανατικών οπαδών του συγκροτήματος. Στις συναυλίες των Floyd δε, το κομμάτι παιζόταν τελείως διαφορετικά, με τις εκτελέσεις του να φτάνουν συνήθως την διάρκεια των δεκαπέντε λεπτών. Το κομμάτι θα εμφανιστεί μερικά χρόνια αργότερα στα άλμπουμ Relics (1971), Works (1983) και Echoes: The Best of Pink Floyd (2001), ενώ μετά την υπογραφή του συμβολαίου τους με την EMI, ο παραγωγός τους Norman Smith ήθελε να το ξαναηχογραφήσουν, αλλά ο Barrett διαφώνησε.

Τον Φεβρουάριο του 1967, γυρίστηκε και ένα ασπρόμαυρο promo video για το “Arnold Layne”, με σκηνοθέτη τον by Derek Nice και τα μέλη της μπάντας να ντύνονται σαν μανεκέν. Το βίντεο ήταν προγραμματισμένο να προβληθεί στο Top of the Pops show του BBC στις 3 Απριλίου του 1967, αλλά μετά από την «πτώση» του από τα charts ακυρώθηκε.

Rockha Radio

February 17th, 2021

No Comments

Comments are closed.