Σαν Σήμερα

30 Απριλίου 1983

30 Απριλίου 1983

Σαν σήμερα, 30 Απριλίου του 1983, φεύγει από κοντά μας ο Αμερικανός μουσικός, τραγουδιστής, τραγουδοποιός και “πατέρας των chicago blues”, Muddy Waters (McMinley Morganfield 1915-1983). Απεβίωσε στον ύπνο του, σε ηλικία 68 ετών στο σπίτι του στο Westmont του Illinois από καρδιακή ανεπάρκεια.

Ο Muddy Waters, αποτέλεσε σημείο αναφοράς και έμπνευσης για πολλούς μετέπειτα καλλιτέχνες της rhythm and blues και rock ‘n’ roll μουσικής, όπως οι Chuck Berry, The Rolling Stones, Jimi Hendrix, Eric Clapton, Bob Dylan, Led Zeppelin, AC/DC και πάρα πολλοί άλλοι. Μάλιστα, ο «μεγάλος» Jimi Hendrix είχε δηλώσει για τον Muddy Waters : «Ο πρώτος κιθαρίστας που τράβηξε την προσοχή μου ήταν ο Muddy Waters. Τον πρωτάκουσα όταν ήμουν μικρός και στην κυριολεξία τρόμαξα»..!

O «πατέρας των Chicago blues» έλαβε 6 βραβεία Grammy (θα κέρδιζε ένα ακόμη 9 χρόνια μετά το θάνατό του, για τη συνολική προσφορά του στη μουσική). Πέρα από τα δεκάδες singles, από το 1960 μέχρι και το 1981 ηχογράφησε 13 προσωπικά άλμπουμ. Τα τραγούδια του “Rollin’ Stone”, “Mannish Boy”, “Hoochie Coochie Man” και “Got My Mojo Working” συμπεριλήφθηκαν από το “Rock and Roll Hall of Fame” στη λίστα με τα 500 τραγούδια που διαμόρφωσαν το rock ‘n’ roll. Τα κομμάτια του διασκευάστηκαν αναρίθμητες φορές από μουσικούς όπως οι Chuck Berry, Jimi Hendrix, Steppenwolf,  Buddy Guy,  Allman Brothers Band, New York Dolls, Supertramp, B.B. King,  Eric Clapton, Motorhead, Elvis Prisley, The Zombies και Jeff Beck.

Το 1980 το όνομα του γράφτηκε στο Blues Foundation Hall of Fame και το 1987 στο Rock and Roll Hall of Fame. Έχει κερδίσει έξι βραβεία Grammy και το 1992 μιμήθηκε με το βραβείο Grammy “Lifetime Achievement” για την συνολική του προσφορά στην μουσική. Στην λίστα του Rock and Roll Hall of Fame με τα 500 τραγούδια που διαμόρφωσαν την rock ‘n’ roll, υπάρχουν τέσσερα τραγούδια του. Δημοφιλή τραγούδια του: “Rollin Stone”, “Walkin Blues”, “I’m Your Hoochie Coochie Man”, “Manish Boy”, “Got My Mojo Working” κ.α.

Περισσότερα εδώ : http://www.rockharadio.gr/san-simera-04042018/

Rockha Radio

April 19th, 2021

No Comments

Comments are closed.